joi, 20 noiembrie 2008

Sfintii inchisorilor

De mult îmi doream să postez despre campania „Din temniţe spre Sinaxare”, pe care o susţin din toată inima.
Între timp Anca a reuşit să creeze o pagină specială dedicată Sfinţilor închisorilor, cu foarte multă informaţie.
Vă recomand să citiţi şi răspunsul Părintelui Patriarh la întrebarea: Canonizăm sau nu martirii anticomunişti? – consemnat şi împărtăşit nouă de Ioana, aici. Şi mă bucur că iniţiatorii campaniei fac exact ceea ce a cerut patriarhul:
„Pentru a-i declara sfinti, cineva ar trebui sa ii studieze, sa le alcatuiasca rugaciuni, tropare, slujbe, icoane. Si apoi, ar trebui sa aiba raspunsuri pregatite pentru cei care vor intreba de ce l-ati sfintit pe cutare si pe cutare nu? Sau, mai ales, cum de l-ati sfintit pe cutare, despre care unii si altii... sunt de alte pareri.“
În acest sens, pe lângă publicarea unor studii despre cei care au murit în închisori ca mărturisitori ai credinţei, programul campaniei ne dezvaluie un alt obiectiv concret:
“Campania îl are ca patron pe Noul Mucenic Valeriu Gafencu, cunoscut ca „sfântul închisorilor”. El, părintele Ilarion Felea şi Ieroschimonahul Daniil de la Rarău (Sandu Tudor) vor fi propuşi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române spre canonizare.“

Una dintre condiţiile care trebuie îndeplinite într-un dosar de canonizare este „evlavia populară”. De aceea consider că este necesar să punem la suflet vieţile şi credinţa acestor martiri contemporani şi să o transmitem mai departe, şi altora. Această campanie are deci nevoie de sprijinul nostru, al tuturor.
Natalia

Niciun comentariu: