luni, 23 iunie 2008

Sf. Liturghie: Proscomidia (II)

Vă spuneam aici despre importanţa participării active la Sf. Liturghie. Iar ca să o trăim trebuie mai întâi să o înţelegem, cred eu... Aşa că continui să vă spun despre partea pregătitoare, numită Proscomidie:

Din următoarele prescuri se scot părticele care se aşează ca sfinte daruri pe Disc, alături de Agneţ (Hristos), pentru Maica Domnului şi sfinţi, mulţumind lui Dumnezeu pentru aceştia, dar şi pentru vii şi apoi pentru morţi, cerând pentru aceştia iertarea păcatelor.
Părticelele se scot astfel:

1. din a doua - întru pomenirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

2. din a treia – întru cinstirea şi pomenirea sfinţilor

3. din a patra – pentru pomenirea celor vii (ierarhi, conducători şi pentru creştinii ortodocşi de pretutindeni, iar cu numele sunt pomeniţi toţi cei care aduc pomelnic pt. Sf.Liturghie)

4. din ultima – pentru pomenirea celor adormiţi

Discul (pe care îl puteţi vedea în poza) devine astfel imaginea Bisericii, în care Hristos apare printre sfinţii Săi – Biserica nevăzută, triumfătoare, din ceruri – dar şi printre oameni, care alcătuiesc Biserica luptătoare, de pe pământ.
După ce acoperă Sfintele Daruri, pregătite acum pentru Sf. Liturghie, preotul iese din altar cu cădelniţa, pentru a umple de bună mireasmă întreaga biserică şi pentru a-i saluta şi a le ura bun venit oaspeţilor veniţi la Cina Domnului, credincioşi dar şi sfinţii din icoane care nu lipsesc de Sf. Liturghie.

Tare mult mi-a plăcut acest lucru, că prin cădire preotul ne salută şi ne urează bun venit. Acest moment dinaintea începerii Sfintei Liturghii este momentul în care ar trebui să fim toţi prezenţi, pentru că Liturghia are o continuitate, o structură internă pe care noi o stricăm întârziind. Şi atunci când mergem la cineva la masă şi întârziem nu e placut nici pentru gazdă, nici pentru ceilalţi pe care poate îi deranjăm, plus că am şi pierdut tot ce s-a creat în perioada în care noi am lipsit. Iar dacă în faţa oamenilor nu e frumos să întârziem, o fi în faţa Domnului...?

Natalia

Niciun comentariu: